Kiállítások

-
Mezők törlése

Jelenlegi

Dátum: 2023. szeptember. 30. - 2024. július. 30.
Helyszín: Bank Center, Budapest

Csernus Tibor Műterem

Archívum

Dátum: 2023. augusztus. 15. - 2023. november. 19.
Helyszín: Galéria-Múzeum Lendva, Lendvai vár, Lendva, Szlovénia

A kiállítás egyrészt betekintést nyújt a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteményébe, másrészt pedig körülírja azt a gondolati ívet, amely a gyűjtemény színességéből eredően a kortárs magyar művészet specifikus olvasatát teszi lehetővé.

Dátum: 2023. július. 15. - 2023. december. 10.
Helyszín: Halász-Kastély, Kápolnásnyék

Csernus Tibor festészete az 1980-as években a régi mesterek felé fordult, azok technikájának kortárs interpretációját adva. Témájában visszanyúl az előképekhez, de szabadon válogatja és rendezi össze a mitológiai és bibliai történetek szereplőit egy jelenetbe. A festő nem moralizált, a téma csak apropóul szolgált az emberi alakok színpadra viteléhez és kapcsolataik bemutatásához. Aktjai és tanulmányrajzai nem egyszerű előképek, hanem gyakran egy gondolat különféle aspektusú vizuális kibontásai. A látszólag befejezetlennek tűnő részletek, átjavított felületek, türelmetlennek tűnő festékelhúzások egymás fölé kerülnek a vásznon, s expresszivitásuk hiába sugall sietséget, valójában egyre lassúbb, egyre alaposabban kiérlelt munka eredményei.

BOLDI szobrászata hasonlóan természetelvű, középpontjában az ember és az emberi test áll. Mindezt a márvány vagy a különleges patinájú bronz öntvények zárt formáival hozza párbeszédbe. A klasszikus szobrászati hagyományokra épített letisztult, a humánum alapformákba redukált modern nyelvezete teszi rokonná alkotói gondolkodásmódját Csernus festészetével. BOLDI esetében a moralitás kérdése már megjelenik, de aktjai szimbólumként kerülnek bemutatásra és ezáltal egy-egy problematika szó szerint is körbejárhatóvá válik az alkotások sorozatán keresztül. A szobrász az emberi testhez visszafogottan nyúl hozzá, annak szcenírozott, expresszív jellege helyett inkább jelentéshordozó tulajdonságaira épít.

A festék megengedő puhasága kerül szembe a kő kérlelhetetlen merevségével. A két alkotó elsőre ellentétesnek tűnő formanyelvének metszéspontját az azokban megfogalmazott, kutatott művészeti kvalitások képpé és alakká formálásában találhatjuk.

Dátum: 2023. március. 31. - 2023. szeptember. 29.
Helyszín: Bank Center, Budapest

Csernus Tibor Műterem

Dátum: 2022. március. 27. - 2022. július. 31.
Helyszín: Halász-Kastély, Kápolnásnyék

A 2022 márciusában a kápolnásnyéki Halász-kastélyban nyíló és a nyár közepéig látogatható „Kis életmű-kiállítás” végig vezeti a látogatót Péreli Zsuzsa, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, kárpitművész, érdemes és kiváló művész szövött, művészi életrajzán.

Tanúi lehetünk egy több mint negyven éve tartó művészi pálya állomásainak. A művész kárpitjainak lelkünkhöz szóló világa segíti az embert elemelkedni az élet zaklatott hétköznapjaiból. Mint minden Péreli kiállítás, ez is egyfajta beavatás.

A korai művek mindig az emberre fókuszáltak. Szinte átéljük a képeken szereplők sorsát. (Asta Nielsen, Gyerekmadonna, Vőfély…) Később teljesen egyéni szimbolikával találkozhatunk az angyalok és a természet különös megfogalmazásán át.
A művész szándéka szerint, aki végiglátogat ezen a kiállításon, az találkozhat a benne évtizedek során felmerülő kérdések „égi-földi” válaszaival.

Péreli, aki szinte kolostori magányban, akár egy éven keresztül is sző egy-egy kárpitot, szeretné a tárlatlátogatót elcsendesülésre, szemlélődésre, elmélyülésre sarkallni.  Aki vele tart ezen az utazáson, az talán közelebb kerülhet saját lelke egyensúlyban tartásához (Aequilibrium). A művész minden képe, még a legdrámaibb alkotás is az élet, a létezés szeretetéről beszél.

Dátum: 2021. április. 01. - 2023. március. 31.
Helyszín: Edelényi Kastélysziget (L'Huillier–Coburg-kastély), Edelény

Csernus Tibor 2007-ben bekövetkezett halála után a magyar festő hagyatéka a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gondozásába került. A közel 900 alkotás mellett a művész Bateau Lavoirban kialakított műtermének teljes berendezése, eszközei, makettjei, festészethez használt díszletei szintén a KOGART-hoz kerültek. Ez az emlékműterem ezúttal az Edelényi Kastélysziget reprezentatív terében kerül bemutatásra. Csernus műtermének bútorai, eszközei, relikviái mellett műalkotásai – többek között néhány utolsó festménye – is megjelenik a térben.